Tipy fantastických Bookcosplayerů 3

I letos bude Fantastická Ostrava hostit české autory fantastických knih. Zapojili jsme je do Bookcosplaye a každého z nich požádali, aby vám představil své knihy a vybral postavy, které by se hodily na bookcosplay.

LUCIE LUKAČOVIČOVÁ - série Svět Azylu (knihy: Zákon Azylu, Čepel Azylu, Chrám Azylu)

Svět Azylu je "urban fantasy", tedy jako náš, současný, s veškerou moderní technikou. Ale skrytě v něm žijí nadpřirozená monstra a nestvůry, duchové a démoni – a blízkost nadpřirozena způsobuje selhávání techniky. Jelikož některé stvůry žerou lidi, je tu lovecká organizace Azyl, aby si bestie nemyslely, že si můžou dělat, co si zamanou. Na palné zbraně se spoléhat nelze, takže je nejlepší vzít očarovaný meč a vyřešit to hezky po staru. Heslem lovců je "Použij cokoliv, co funguje, a přežij." Ale někdy hranice mezi člověkem a zrůdou není až tak jednoznačná.

Hodně by se mi líbilo vidět jako cosplay kteroukoliv z ženských hrdinek, co jsou na dosud dostupných obálkách J Golemku Yissl (Zákon Azylu), temperamentní španělskou lovkyni doňu Mireyu (Čepel Azylu) nebo tajemnou nágu, bytost napůl lidskou a napůl plazí (Chrám Azylu). Z mužských postav je lákavý elegantní uhlazený duch, okultista Gabriel s dlouhými na bílo obarvenými vlasy, v černé košili a vestičce. Anebo Gellért, představený pražských lovců, šedivějící nařachaný mohutný chlap v černé sutaně a s krucifixem na krku, který dokáže prohodit vlkodlaka zdí.

Pokud si vyberete kteroukoliv z mých postav, slibuju nejzajímavějšímu cosplayi zvláštní odměnu 😊

Svět Azylu je "urban fantasy", tedy jako náš, současný, s veškerou moderní technikou. Ale skrytě v něm žijí nadpřirozená monstra a nestvůry, duchové a démoni – a blízkost nadpřirozena způsobuje selhávání techniky. Jelikož některé stvůry žerou lidi, je tu lovecká organizace Azyl, aby si bestie nemyslely, že si můžou dělat, co si zamanou. Na palné zbraně ani výbušniny se spoléhat nelze, takže je nejlepší vzít očarovaný meč a vyřešit to hezky po staru. Heslem lovců je "Použij cokoliv, co funguje, a přežij." Ale někdy hranice mezi člověkem a zrůdou není až tak jednoznačná.

Yissl (Zákon Azylu)

Na cosplay jedna z jednodušších. Yissl je golemka, má dlouhé tmavé vlasy (na obálce jsou zbarvené světlem ohně, ale je opravdu černovlasá) a světlou pleť, vytvořil ji před staletími španělský židovský mystik. Na čele má vepsaný "šém", hebrejské slovo emeth (jen 3 znaky), pravda: אמת Jinak na sobě může mít ledacos. Šaty, batikované hippie oblečení, nebo i tepláky a oversized pánské tričko, což bylo první oblečení, které dostala od Benedikta, když ji našel. Yissl byla vytvořena tak, aby se rychle učila, uměla se zorientovat v novém prostředí a byla empatická a sociálně zdatná. Je oddaná tomu, kdo je jejím pánem, což je v současnosti lovec Benedikt, který ji bere jako parťačku a sobě rovnou, i když technicky musí poslechnout každý jeho příkaz. Yissl nesmí nosit zbraň, protože to u domácích golemů vede k šílenství. Ale je silná a odolná, nepotřebuje jíst, spát ani dýchat, takže i beze zbraně je i pro silné nestvůry nepříjemným oříškem.

Doňa Mireya (Čepel Azylu)

Na cosplay středně složitá. Mireya je španělská lovkyně monster, má dlouhé černé vlasy kroutící se v prstýncích. Nosí tmavé kalhoty, volnou černou košili s ornamentálními výšivkami, na krku amulet ve tvaru dvou očí (umožňuje jí vidět ve tmě). Typický je pro ni velký černý trojcípý šátek s třásněmi nazývaný mantón. Má ho přes ramena nebo kolem pasu, používá ho k matení nestvůr v boji. U pasu nosí jednoruční meč, který má místo záštity zdobený koš, co chrání ruku. Doňa Mireya je španělská katolička, sirotek vychovaný lovci. Je schopná, odhodlaná a vynalézavá – a připravená se nezastavit, dokud nenajde a nezabije vraha svého mistra.

Nága (Chrám Azylu)

Na cosplay složitější. Vietnamská tajemná hadí bytost, má dlouhé tmavé vlasy, šikmé oči. Zelené tradiční vietnamské šaty ao dai, hedvábné zelené kalhoty, sandálky, ve vlasech nefritové ozdoby nebo může mít na hlavě rýžový klobouk. Pokud si někdo troufne, tak může zkusit ztvárnit dolní polovinu těla jako hadí, případně na tváři nebo na hřbetech rukou hadí šupinky. Pro ty s citem pro detail se hodí stáhnout si hrudník, protože nágy nemají prsa (svoje mláďata nekojí, tak k čemu). Nága pochází z delty řeky Mekong, její lid žije v křehkém příměří s tamějšími lovci a vymítači. Dokáže se měnit v člověka i hada, ale její přirozená forma je právě lidská a od pasu dolů hadí; oproti některým fantasy zobrazením má normálně jen dvě ruce.

Benedikt

Lovec monster v současném světě, samotář. Benedikt je praktický, přímý, pod drsnější slupkou soucitný člověk. Individualista, který se s loveckou organizací Azyl nerozešel v dobrém. Lépe funguje sám, než v nějaké struktuře; porušuje či obchází pravidla, pokud má pocit, že jsou špatně nastavená. Jeho parťáky jsou duch Gabriel a golemka Yissl.

Benedikt má světlé vlasy, tak na ramena, nestejně dlouhé pramínky; někdy strniště, někdy hladce oholen. Nosí obvykle nějakou košili nebo tuniku, tmavé kalhoty, klidně džíny, ale nic příliš omezujícího pohyb. Přes to dlouhý tmavý kabát typu trench coat, pod ním u pasu dva zakřivené tesáky. Na krku náhrdelník se zavěšenými severskými runami, jejichž moc používá v boji, aby posílil svoje útoky nebo zasáhl nehmotné protivníky. Pokud by si někdo troufl, tak Benedikt má (krom množství jizev různě po těle) na zádech magické ochranné tetování sak yant zobrazující tančícího opičáka. Stačí zadat do googlu: sak yant hanuman;

např: https://preservationkhmersakyant.com/wp-content/uploads/2023/06/sak-yant-hanuman-back.jpg

Teodor

Lovec monster, Benediktův mladší bratr. Zůstal v řadách Azylu, je výrazně méně prudký než Benedikt, velmi dobře se ovládá, což někdy působí chladně a odtažitě. Ne, že by neměl emoce, ale nerad je dává najevo. Je vždy hladce oholen, světlé vlasy nosí v dlouhém, co nejdelším copu (až si z něj Benedikt utahuje kvůli "anime" vzhledu). Jenže to má svůj praktický důvod. Na konci copu má Teo vpletený nefritový kruh, který může silou vůle telekineticky ovládat, dokud se ho dotýká (a vlasy se taky počítají) – takže má volné obě ruce k boji a zároveň může mlátit monstra magickým nerozbitným nefritem. Strávil 10 let tréninkem ve Vietnamu. Odtamtud má nefrit i rovný asijský meč s krátkou záštitou a buddhistický amulet ve tvaru kola s loukotěmi. Nosí obvykle tmavé kalhoty, bílou košili (pro odvážné: rukávy či límec vyšívaný bílou nití, slovanské ornamenty; je to neproseknutelná magická košile, jako nosí lovci z Azylu místo zbroje) a tmavý kabát "trench coat". Ale může na sobě mít i něco víc „orientalizujícího“, tuniku s mandarínským límečkem apod.

Gabriel

Mrtvý okultista a sběratel antikvit a obskurních znalostí, duch, rodinný přítel a Benediktův parťák. Gabriel je mladý, ale už zaživa si barvil vlasy na bílo a nechával si je růst dlouhé, aspoň na lopatky. Vždy hladce oholen, dobře naladěn. Nosí černou společenskou košili a kalhoty, černou vestičku, ornamentální stříbrnou brož, společenské polobotky. Někdy vycházkovou hůlku. Je elegantní, velmi vzdělaný, občas trochu pozérský a jízlivý, takový ten typ, co se coby nehmotný duch vznáší Benediktovi za ramenem a komentuje "Tohle neděláš dobře, to se ti vymstí..." Pro představu: umřel tak, že se rozhodl přečíst magickou knihu, která zabije každého, kdo se pokusí odhalit její tajemství. Dočetl už jako duch, ale dočetl do konce, čirou silou vůle a touhou obsáhnout znalosti, které svazek skrývá. On tvrdí, že to stálo za to. Benedikt o tom tiše pochybuje.

Gellért

Gellért je charismatický velitel pražských lovců, představený pražského Azylu. Je ve středních letech, vlasy krátce střižené, původně tmavé, teď výrazně prošedivělé. Někdy nosí vousy, také šedivé, střižené podél linie brady. Je celkově mohutné postavy, nosí černou sutanu a na krku masivní stříbrný krucifix. Je schopen ranou pěstí odpálit vlkodlaka až do příštího úterý, je jedním z nejlepších exorcistů v Evropě (říká se, že většina duchů a démonů to vzdá při pouhém pohledu na něj). Hlas má jako zvon a neváhá ho použít. Navenek morous, ale s (pečlivě skrytým) dobrým srdcem. Za svoje lidi by šel třeba do pekla. Byl to on, kdo v podstatě Benedikta vyrazil z řad Azylu – dlužno dodat, že pro chlapcovo dobro i dobro jeho kolegů, protože pokud někdo neumí fungovat v rámci systému, tak by to prostě neměl dělat.

ADÉLA JEDLITSCHKOVÁ

Příběh Liščího proroctví vás zavede do tajemného fantasy světa, který se nachází za hranicemi lesa. Bydein je plný magických stvoření a národů cylterů, lifarů, dyretů, a ritterů, střežící si svá umění.

Hlavní postavou je Julianne, dcera dřevorubce, šestnáctiletá dívka, žijící se svým otcem a starším bratrem Nielsem v malém městečku Fosjelby. Julianne vždy toužila po dobrodružství, které by ji vysvobodilo z ubíjející rutiny života. Svět se jí obrátí vzhůru nohama v okamžiku, kdy objeví záhadného mladíka na pokraji smrti. Dozvídá se o liščím proroctví týkajícího se pěti kouzelných mincí, jejichž nashromáždění by poskytovalo velkou moc tomu, kdo je získá. Spolu s bratrem se postupně zamotává do sítě tajemství a přibližuje se tak nebezpečí ztělesněného krutým a bojechtivým králem.

Moje, jakožto autorky, oblíbená postava celé série je Nagender. Je to takový archetyp moudrého starce a antihrdiny v jednom a jeho zjev budí respekt. Se svým spřízněncem hada prakticky splývá, kdy pravou část obličeje má pokrytou šupinami, a dokonce jeho pravé oko už je hadí na rozdíl od lidského levého.

Nagender je tajemný a v mnoha ohledech trochu výstřední učitel. Kdysi byl velmi blízký Cadwalderovi, kterému pomohl na trůn, a dlouhou dobu byl dvorní učitel. Postupem času si však začal uvědomovat, že se Cadwalder víc propadá touze po mincích a moci nad všemi včetně svých dětí, a utekl. Od té doby žije v chalupě pod Špičákem a pečlivě si své studenty vybírá. Je chladný, odtažitý, má slizkou povahu, ale zároveň přirozenou autoritu.

Osoba vyšla ze stínu. Julianne měla co dělat, aby nevyjekla. Stál před nimi vysoký hubený muž ve středních letech. Jeho dozadu učesané černé vlasy už byly sem tam protkané stříbrem. Více ale Julianne vyděsila jeho tvář. Celá pravá část obličeje byla šupinatá jako hadí kůže a jeho jedovatě zelené oči s úzkými hadími zorničkami se temně leskly.

TEREZA VODVÁŘKOVÁ

Bellanteriové jsou young adult fantasy román o tom, jaké to je, dostat druhou šanci a jít si za svým snem. Kella je šestnáctiletá dívka, ke které život nebyl dvakrát přívětivý. V den smrti její matky, posledního milovaného člověka, co jí zbyl, se vše zásadně změní. Do jejího života vstoupí mladý bojovník Arwin, jehož snem je vytvořit speciální jednotku bojovníků, takzvaných Bellanteriů, která by sloužila králi a lidem ve všech možných ohledech. Kella už nemá co ztratit, a proto k němu vstupuje do učení. Čeká na ni výcvik a dobrodružství, ale také nový domov, přátelé a rodina. Alespoň do doby, než jí cestu opět zkříží smrt…

Kella – hlavní hrdinka

Kella má modrošedé oči a hnědé vlasy, které kvůli výcviku často nosí spletené do copu. Většinu času chodí oblečená v přírodně zbarvené košili a kalhotách neomezujících ji v pohybu. U pasu jí visí meč a různě po těle má poschováváno tři až pět dýk. Za chladnějšího počasí si obléká ještě kazajku, vestu s kožíškem nebo plášť s kápí. Na krku nosí znak Bellanteriů – drobný kovový erb se dvěma meči a čtyřmi dýkami směřujícími hroty do středu, z druhé strany je nápis Bellantor a malé K. Vlastní černého hřebce jménem Flavio. Navzdory náročným životním osudům má dobré srdce, nechybí jí odvaha a odhodlání, její povaha se však vyznačuje i poměrně velkou tvrdohlavostí.

Bookcosplay Fantastická Ostrava

Arwin

Arwinovi je dvacet jedna let a má opravdové nadání pro boj s mečem i dalšími zbraněmi. Jeho oči i vlasy jsou hnědé a tělo svalnaté. Stejně jako Kella nosí oblečení v přírodních barvách, které ho neomezuje v pohybu. Mezi jeho zbraně patří dva meče umístěné většinou v pochvách na zádech, někdy však chodí jen s jedním, který mívá buď na zádech, nebo u pasu. Různě po těle si také připíná tři až pět dýk. Na krku má pověšený znak Bellanteriů – drobný kovový erb se dvěma meči a čtyřmi dýkami směřujícími hroty do středu, z druhé strany je nápis Bellantor a malé A. Jeho hnědák se jmenuje Gladio. Arwin je čestný, racionální a poměrně uzavřený, což ho zahaluje jistým tajemstvím.

Bookcosplay Fantastická Ostrava

Lik

Lik je dlouholetým přítelem Arwina a stane se také velmi dobrým kamarádem Kelly. Je mu dvacet let, má zelené oči, blonďaté vlasy a štíhlou postavu. Jeho zbraní je luk a šípy, někdy proto nosí kožený chránič na předloktí. Pracuje u koní, protože tato zvířata opravdu miluje. Sám vlastní ryzáka jménem Miko. Lik má jednoznačně přátelskou povahu, rád vtipkuje a flirtuje s dívkami.

Bookcosplay Fantastická Ostrava

Serra

Serra je Likova starší sestra, která nadevše miluje svou rodinu. Její manžel se jmenuje Ronn a spolu mají tři děti – syny Rika a Korina a dceru Miriam. Serra má zelenohnědé oči a špinavě blond vlasy. Nosí hlavně šaty, někdy překryté zástěrou, protože ráda vaří a peče – mezi svými blízkými je vyhlášená kuchařka. Svůj čas věnuje hlavně výchově dětí, péči o svoje blízké a domácím pracím, ale občas chodí na trh prodávat své výrobky (např. sirupy, koláče, ušité či upletené výtvory). Mezi její vlastnosti patří laskavost a starostlivost.

Bookcosplay Fantastická Ostrava

Darret

Darret je velmi charismatický mladík, který se pohybuje na hraně mezi kladnou a zápornou postavou. Je mu devatenáct let, má modré oči, hnědé vlasy, lehce svalnatou postavu a vyzařuje z něj jisté podmanivé kouzlo. Není však jen hezký, ale také velmi chytrý a zručný s mečem i dýkami. Je mladším bratrem Valgara.

Bookcosplay Fantastická Ostrava

Valgar

Z Valgara vyzařuje něco, kvůli čemu vám přeběhne mráz po zádech. A není to jen kvůli jizvě, která se mu táhne od obočí na pravé straně až po koutek úst na levé polovině tváře. Ani kvůli meči a dýkám u pasu. Z hnědých očí mu prostě sálá nepřátelskost, opovrhování a krutost. Navíc je známo, že se vyžívá v bolesti a strachu jiných. Je mu třicet let, má mladšího bratra Darreta a k jeho dalším rysům patří rozené vůdcovství.

Bookcosplay Fantastická Ostrava

 

Sponzoři a partneři našeho festivalu

Kontaktní formulář